ការ៉េមបំពង គឺជាបង្អែមដែលធ្វើឡើងពីដុំការ៉េមមូលដូចបាល់ ដែលគេយកទៅជ្រលក់ម្សៅ រួចដាក់វាបំពងក្នុងខ្លាញ់ ឬប៊័រ ធ្វើយ៉ាងណាកុំឲ្យវារលាយ។
បង្អែមក្ដៅលាយត្រជាក់នេះ មានប្រវត្តិដំណាលខុសៗគ្នា។ ឯកសារខ្លះនិយាយថា ការ៉េមបំពងត្រូវបានបង្កើតនៅក្នុងពិព័រណ៍ពិភពលោកក្រុ
ជាទូទៅ ដុំការ៉េមច្រើនតែត្រូវបានគេក្លាស្សេក្នុងសីតុណ្ហភាពត្រជាក់បំផុតខុសពីធម្មតា។បន្ទាប់មកគេយកវាទៅប្រឡាក់ជាមួយពងមាន់ឆៅមុននឹងជ្រលក់ក្នុងម្សៅពោត ឬកម្ទេចនំគុកគី។ បន្ទាប់មកទើបគេយកទៅបំពង។
ដោយសារតែការ៉េមកករឹងខ្លាំង ដូច្នេះក្នងអំឡុងពេលបំពងប៊័រក្តៅៗវាមិនអាចរលាយបានឡើយ។ ក្រោយពីបំពងរួចហើយគេយកវាទៅរោយស្ករស សូកូឡា ឬទឹកតំណាប់រសជាតិផ្សេងៗតាមការច្នៃប្រឌិត។
ជាទូទៅប្រសិនបើការ៉េមត្រូវបានគេប្រឡាក់ជាមួយពងមាន់ឆៅ ស្រទាប់ស៊ុតនោះកម្រឆ្អិនណាស់ដោយសារវាឆ្លងសីតុណ្ហភាពត្រជាក់ពីដុំការ៉េម។
នៅអាស៊ីការ៉េមបំពងភាគច្រើនមានរស់ជាតិតែបៃតង វ៉ានីឡា ត្រាវ និងសណ្តែកក្រហមជាដើម៕
No comments:
Post a Comment